Onderzoek: Therapie maakt gelukkiger dan geld!

Het geld dat je besteedt aan loterijloten zou je beter kunnen uitgeven aan goede psychologische therapie, zeggen onderzoekers van de University of Warwick en de University of Manchester.

De onderzoekers bekeken de gegevens van duizenden mensen die meededen aan een onderzoek naar hun welzijn. Ze keken hoe dat veranderde wanneer ze psychotherapie kregen en wanneer ze ineens veel meer inkomen kregen, door een loterij of loonsverhoging.
Hieruit bleek dat 800 pond aan therapie even gelukkig maakt als 25.000 pond aan extra inkomen. Hiermee is psychotherapie bijna 32 keer zo kosteneffectief als gewoon meer geld krijgen.

De laatste vijftig jaar hebben verschillende landen enorme economische vooruitgang geboekt, maar de nationale gevoelens van geluk bleven hierbij ver achter.

Het belang van een goede mentale gezondheid wordt in onze samenleving nog flink onderschat, aldus de wetenschappers, terwijl psychotherapie een zeer krachtig middel is om geluksgevoelens te verbeteren. Overheden kunnen zich volgens de onderzoekers dus beter richten op het verbeteren van de zorg dan op het vergroten van de economische groei. Ook zou in rechtszaken om het leed te compenseren beter therapie geboden kunnen worden dan grote bedragen.

Zou dit ook betekenen dat werkgevers beter coaching kunnen aanbieden aan medewerkers dan salarisverhoging?

Bron: www.nu.nl